fredag 7. desember 2012

Klart for ny krimfestival i Oslo



Krimfestivalen i Oslo videreføres i 2013. Det lover festivalgeneral Knut Gørvell. Over 40 norske og utenlandske forfattere - anført av Val McDermid og Lars Kepler - kommer til Krimfestivalen i mars.  
- Ja, naturligvis må vi følge opp årets suksess med en enda større og bedre Krimfestival i 2013, sier Knut Gørvell. - Den blir arrangert fra 7. til 9. mars på flere scener, blant annet i Centralteatret og i Cappelen Damm-huset. De siste årene har vært en gullalder for nordisk krim. Derfor tok vi initiativ til Krimfestivalen for å utforske hva som er spesielt med den nordiske krimmen, og la krimleserne møte mange av sine favorittforfattere.
 
Knut Gørvell - tidligere redaksjonell direktør i Bokklubben, nå utviklingssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm - er initiativtaker og primus motor i Krimfestivalen. 
 
- I år var Cappelen Damm alene om arrangementet - har dere fått med dere flere forlag i 2013? 
 
- Det er riktig at vi var initiativtaker og hovedarrangør i år, men vi fikk allerede dette første året med oss seks andre forlag, og i tillegg samarbeidet vi med Centralteatret, Rivertonklubben og Dagbladet. I neste års festival ser det ut til at så å si alle forlag med krimbøker blir med på festivalen, og derfor blir naturligvis programmet enda større og bedre. Alle forlagene kommer med innspill til forfattere og programposter, og så forsøker vi å sy sammen et program som er best mulig for det kriminteresserte publikum.

 

- Erfaringene fra festivalen i år? 
 
- Krimfestivalen ble en stor suksess med 30 forfattere og 35 forskjellige programposter. Festivalen var meget godt besøkt, forfatterne var begeistret, festivalen fikk stor dekning i media og Krimmagasinet som vi laget til festivalen hadde et opplag på ca 120.000. Så vi hadde en kjempestart som gir løfter om en ny suksess i mars.
 
- Kan du røpe noe om programmet og planene for 2013? 
 
- Jeg kan love at det blir flere programposter og flere forfattere enn i 2012. De fleste kjente norske krimforfatterne kommer, og i tillegg kan jeg røpe at den skotske krimdronningen Val McDermid og det svenske forfatterekteparet bak svenskenes krimsuksess, Lars Kepler, kommer. I januar vil vi avsløre over40 forfattere til fra programmet på festivalens nettside:www.krimfestivalen.no.
 
- Trenger krimlitteraturen en festival? Mange synes krim får altfor mye oppmerksomhet - hva synes du om den kritikken? 
 
- Selvsagt trenger krimlitteraturen en festival, i tillegg til den allerede etablerte i Kongsberg krimfestival. Krim er den kanskje meste leste romansjangeren for tiden, og da er det selvsagt naturlig å analysere den nærmere og la leserne få møte sine favorittforfattere. I år under festivalen ble en av verdens mest leste krimforfattere, Lee Child, spurt om: «Why crime?». Da hisset han seg opp og mente at spørsmålet burde stilles andre veien til de «merkelige» forfatterne som ikke skriver krim. For krim er en av de grunnleggende fortellingene i menneskets historie som man jo kan se allerede i Bibelen med Kain og Abel. Jeg kan da sitere en av mine favorittforfattere, Aksel Sandemose: «Mord og kjærlighet er det eneste som er verd å skrive om.» Jeg tror at det å «skyte på krimmen» fordi den får for mye oppmerksomhet, er å rette baker for smed. Det er strålende at det skrives svært mye god krim i Norge og Norden, og det må vi gjerne feire med festival og annet. Samtidig håper og tror jeg at mange krimlesere som har store leseopplevelser, også leter etter annen litteratur som kan gi dem andre erfaringer og opplevelser. I Cappelen Damm ønsker vi naturligvis å stimulere til lesning av både krim og andre sjangere. Vi har tro på at en direkte kontakt mellom forfatterne og leserne også er viktig, og derfor skal vi altså arrangere Krimfestivalen i mars, på samme måte som vi arrangerte Poesifest i september og er med på andre viktigere arenaer der forfatterne kan møte leserne.