tirsdag 20. desember 2011

Årets ord 2011: Rosetog


"Rosetog" er årets ord, synes Språkrådet. - Så vidt vi vet, var det helt nytt, sier språkdirektør Arnfinn Muruvik Vonen til Aftenposten. - For oss var det også et poeng å velge et ord som ikke bare er nytt og kreativt, men et ord som er godt forankret i det norske språksystem.
Ordet, som oppsto i kjølvannet av 22.7-tragedien, konkurrerte med flere andre språklige nyskapninger. Også flere beslektede ord, som rosehyllest, rosemarkering og rosemarsj, oppsto samtidig.
Også "22.7" var en kandidat Språkrådet vurderte - "selv om man kan diskutere om det er et ord," sier Vonen. - Vi har sett at det noen ganger gis alternative former, enten 22/7 eller bare 2207. Folk ønsker tydeligvis å la det få en fast form i språket som gjør det litt annerledes enn andre datobenevnelser.

søndag 18. desember 2011

Storslått vikingepos



Anmeldelsen sto i VG 18/12-2011

  
Tore Kvæven
"Hard er mitt lands lov"
Roman
538 sider
Kr. 379,-
Samlaget


Vikingtiden er et litterært skattkammer. Det utnytter debutanten Tore Kvæven til fulle i sitt epos "Hard er mitt lands lov". Romanen er et imponerende svennestykke: velskrevet, spennende og fengslende.  

År 1010: Det norske vikingskipet Havjerven ligger til havn i Roma da høvdingen blir drept i sverdkamp med grønlendingen Ulfr. Han overtar som høvding og lokker mannskapet med seg på en farefull og strabasiøs reise: Fra Middelhavet seiler de sørover langs Afrikas vestkyst, opp Kongoelven og videre til fots over savannen. Et sted dypt inne i Store Blåland venter nemlig en gullskatt.  

Det kan høres ut som opplegget til en billig røverroman, men nei: Denne romanen har mange litterære lag og betydelige kvaliteter.

Spennende er den, ja visst. Boken er skrevet på et poetisk, lekent nynorsk. Kvæven tegner tydelige litterære figurer. Noen av dem fremstår som arketyper – modige, sterke, så å si uovervinnelige. Andre er lunefulle og svikefulle.

Ikke overraskende fikk jeg assosiasjoner til Snorre og sagafortellerne, men også til Trygve Gulbranssens Bjørndaltrilogi og "Mørkets hjerte" av Joseph Conrad.

Romanen bærer preg av nitid research. I alt fra detaljer om klær og mat til båtbygging og kampteknikker – for ikke å snakke om vikingenes tenkesett – fremviser forfatteren sin historiske innsikt.      

Som actioneventyr er historien underholdende og medrivende. Som skjønnlitteratur tegner den et kunnskapsrikt bilde av livet i viking. Hos meg maner fortellerstemmen frem et bilde av en allvitende og lun skald som sitter tilbakelent og observerer dramaet mens han med langsom penn, og glimt i øyet, skildrer og kommenterer blodige slag og hverdagslivet om bord i et havgående vikingskip.
TOM EGELAND

VISSTE DU AT

¡ Tore Kvæven har brukt 20 år på å skrive debutromanen.
¡ Han er født i 1969 og bor i Sirdal i Vest-Agder. Til daglig er han lærer på Sinnes skole.
¡ Flere ganger har han vært i Afrika, der deler av handlingen finner sted. 

søndag 11. desember 2011

Lars Mytting til topps med ved. Hel ved!

Du drømmer kanskje om det. Men tør ikke riktig håpe. Å skrive årets store bestselger. For Lars Mytting landet suksessen - for å holde oss i Myttings terminologi - som et høyst overraskende lass med ved rett i fanget. Og millionene? Jo, de går rett i banken! 
Fra før av var han kjent som skjønnlitterær forfatter. Debutromanen "Hestekrefter" (2006) plasserte ham på det litterære kartet. Med oppfølgeren "Vårofferet" sikret han seg medlemskap i Forfatterforeningen.
Men hvem skulle vel tro at en bok om ved - ja, vi snakker om noe så traust som ved - skulle bane veien for årets kanskje mest overraskende superbestselger?
  
En bok som sikret forfatteren og hans svimlende økonomiske utsikter - minst 5,5 millioner kroner (før kemneren glupsk forsyner seg med halvparten) - førstesiden i Finansavisen. I skrivende stund - to kassaklingende salgsuker før jul - har opplaget nådd 109.000.
"Hel ved" heter boken. Kanskje ikke like overraskende som suksessen.  
I Kagge forlag gisper de begeistrede redaktørene fremdeles etter luft. Boken utkom 15. august i år. I september smøg den seg inn på bestselgerlisten. Og plutselig lå den på topp. Der har den holdt seg. Til nå er det  trykt fem opplag - men det overrasker vel ingen om etterspørselen fremover mot jul fremtvinger nye eksemplarer til bokhandlerne.
 
Selv er Lars Mytting av de jordnære og ydmyke typene. Med store øyne har han fulgt sin egen boks ferd fra mørke granskauen og opp til bestselgernes stjernehimmel. Så hvordan forklarer han selv bokens formidable suksess?
– Jeg ante jo ikke at dette skulle ta av, innrømmer han overfor DnFs nettsted. - Det var en smal bok som Vidar Kvalshaug opprinnelig hadde ideen til, og som ble skrevet die-hard på vedhoggernes premisser. Og de kjøper jo ikke bøker, etter vanlig forlagstenkning, men så viser det seg at de kanskje gjør det likevel, og iallfall gjerne får dem i presang. De forteller om gode leseropplevelser, men noen tydelig formel på boka har jeg ikke. Det beste jeg kan si, er vel at mange har et stort register av følelser knyttet til gleden ved praktisk arbeid, og når boka beskriver dette, leser folk seg selv inn i teksten på en fin måte. Boka er jo en praktisk håndbok som også gjør noen dykk i følelseslivet. Kanskje er det innlevelsen i det praktiske som gir en slags "show don’t tell"-virkning, at leseren åpnes for et følelsesregister han eller hun har, men som de ikke har definert eller formulert for seg selv. Men uansett må det ha falt et litterært flax-lodd inn i manusbunken.

- Hvor stort opplag regnet du med da du skrev boken?
– Jeg var glad da forlaget bestemte seg for 4000, og tenkte oppriktig at da har de nok til Mammutsalget. Som forfatter er slike salgstall vanskelige å forholde seg til. Vi sitter jo og skriver og gjør vårt beste, arbeidet er like stritt uansett hvor mye boka selger, og så treffes en og annen bok av en supernova.

- Før var du kjent som skjønnlitterær forfatter - har suksessen fristet deg til å skrive mer sakprosa?
– Ja, det var gøy med denne avvekslingen. Materialet er tilstede og definert, det er mer om å gjøre å finne måten å si det på. Det har vært som å få en ny interesse, eller en hobby, og så gå helt til bunns i den, for så å kunne skrive den på en personlig måte.
- Hvilken styrke har det vært å være skjønnlitterær forfatter når du skriver sakprosa?
- Veldig stor. Det var ikke helt lett å finne fortellerstemmen til en bok som dette, som måtte være skrevet på vedhoggernes premisser. Og hva søren er det? Jeg endte med en tredjepersonstemme som man forstår tilhører en vedfreak, en som er med på galeien. Det er en litt fri skjønnlitterær stil i starten av hvert kapittel, som deretter glir til det mer humoristisk-essayistiske, før kapitlene ender med mer reinspikka faktaformidling med mange digresjoner.

– Å bli lørdagsgjest i Dagsrevyen er få forfattere forunt - hvordan var den opplevelsen?
– Veldig gøy på opptaksdagen, fordi NRK-folkene er så proffe og hyggelige. Men det var for skummelt å se det ved sendetid, så jeg tok det opp på video og så det først dagen etter.

- Hva er ditt neste bokprosjekt?
- Jeg har skrevet i et drøyt år på den tredje romanen min, og hadde egentlig regnet med å bruke hele høsten på den i ro og fred, mens vedboka dødde en stille død i bokhandlene, ett eksemplar her og der, alle med ryggen ut. Men jeg skriver jevnt på romanen og går på for fullt igjen over nyttår. Jeg kommer ikke til å forandre livsstil, det er fotfestet i skrivingen min, så det er fortsatt gammel Volvo, gammel Mac og bruktkjøp på finn.no som gjelder. Halvparten av pengene går jo bort i skatt, resten i banken, og så tar jeg ut litt etter litt slik at jeg kan skrive på heltid. Men denne hendelsen gjør at jeg har gjort meg noen refleksjoner om forfatterøkonomi. Jeg sa jo opp en ok jobb for å skrive på heltid, og økonomisk var det helt suicidalt. Jeg merket at jeg ble ekstremt forsiktig med alt jeg gjorde, jeg våget ikke så mye, og jeg kunne se at denne forsiktigheten kunne flyte inn i skrivingen også. Det ble slik for meg i allfall, mye tekst jeg kuttet fordi det var for forsiktig. Men rikdom gir kanskje giddaløshet, så det beste er at det går greit uten for mye fuzz.
For Lars Mytting er ved mer enn litteratur, mer enn teori. Selv er han en pasjonert vedhogger og svartovnentusiast. Gamleøksa er byttet ut med et håndsmidd vidunder fra Gränsfors Bruk. Og den gamle Partner 5000 Professional-ovnen er erstattet med en heit Husqvarna 353G.
Så er du en vindskjev bjørk i Lars Myttings nabolag, er det bare å passe seg!   
 
Noen sitater fra «Hel ved»:
«En mann kan nok knusle på kuvertprisen til konfirmasjonen, være treg med å bestille nye hagemøbler og velge garasjebygging foran sydenferie, men den mann som lar sin familie fryse – han lider av karakterbrist.»
«Det er ikke noe tull med en vedstabel. Den taper seg ikke på børsen. Den ruster ikke. Den tar ikke ut skilsmisse.»
«Hodet mitt er aldri så behagelig tomt som når jeg driver med ved.»
«Vedfyring er mer enn oppvarming. Det er en del av den norske folkesjela, en anvendelig nasjonalromantikk på linje med Nitimen, blåswixen og heimevernsmauseren.»
BILDENE:
Hovedbildet har Lars Mytting tatt selv - med selvutløser. Stolt er han nok av boken, men vel så stolt er han av den nye øksa - håndsmidd fra Gränsfors Bruk. "Øksenes 550 Maranello" kaller han den selv - en henvisning til et av Ferraris flaggskip (for dem som, i motsetning til Mytting, ikke er så bevandret i bilenes vrooomende verden).
Bildet av Lars i garasjen er tatt av Christian Elgvin. 
Bildet av Lars i korridoren er tatt av Erik Lindholm Hansen.  

torsdag 8. desember 2011

Nostradamus' testamente



Den neste romanen om arkeologen Bjørn Beltø får tittelen "Nostradamus' testamente". Nå har boken fått sin egen Facebook-side:


Hvis du vil bli medlem av siden, går du hit:

https://www.facebook.com/pages/Nostradamus-testamente/334512796562402

På denne siden kommer jeg jevnlig til å publisere nyheter om boken og kanskje et og annet utdrag. I mellomtiden: Her er omslaget fra originalutgaven av "Les Propheties":

mandag 5. desember 2011

I maktens korridorer

Anmeldelsen sto i VG 4/12 2011


Carl Johansen
"Skinn"
Roman
381 sider
Kr. 349,-
Vigmostad & Bjørke



"Skinn" er en uvanlig roman og en løfterik debut. På ett nivå kan den leses som en plotdrevet spenningsroman. Men det er den ikke. Eller?

Handels- og næringsdepartementet blir, som medeier i et selskap, koplet til byggingen av torturleire i Iran. Departementets informasjonsrådgiver og spin doctor Tomas Hansen hjelper statsråden med å håndtere den gryende politiske skandalen. Det går ikke bra. Statsråden mister forstanden, og Hansen mister jobben.

Politikere, byråkrater, journalister og informasjonsrådgivere vil la seg more av forfatterens karikering av den interne maktkampen i et departement og samspillet mellom det offentlige og mediene. Jeg forestiller meg at Johansen ønsker å si noe om individet versus staten, enkeltmennesket versus systemet. Og om mediene.

Dessverre for romanen ville den bærende konflikten vært langt mer spennende i virkelighetens oppjagede mediesamfunn enn i fiksjonen.

Statsråden takler ikke presset og blir splitter pine gal. Tomas Hansen får – via løgnaktige lekkasjer til et ukritisk mediekorps som glupsk sluker agn, krok, søkke og snøre – skylden for departementets misere. Dermed står han overfor krakilske journalister, en kynisk forvaltning samt sinte folk på gaten som roper skjellsord etter nasjonens syndebukk. Her bikker handlingen, i mine øyne, over i det absurde.

Men om jeg ikke tror på og i liten grad lar meg rive med av historien, er den elegant fortalt. Carl Johansen skriver med en spiss, skarp og satirisk penn. Han er en smart observatør og refser. Småvittig og slagferdig avdekker han hva som får et departement (og et menneske) til å tikke og gå – eller gå helt i stå. Som svennestykke er "Skinn" mer enn godkjent.   

TOM EGELAND




VISSTE DU AT

¡ "Skinn" er Carl Johansens debutroman.
¡ Carl Johansen er født i 1974.  Han er fra Sunndal, men bor i Oslo.
¡ Forfatteren har bakgrunn fra organisasjonslivet, Forfatterstudiet i Bø og som manusforfatter

Der gud er en elefant


Tor Åge Bringsværd
"Ganesha"
Biografi
144 sider
Kr. 249,-
Spartacus





For oss som har vokst opp med en streng og allmektig gud, kan det synes snodig at en av de mest populære guder i hinduismen er en liten, tykkmaget mann med elefanthode.

Ganesha heter han. I sin sjarmerende minibiografi om denne guddommen lar Tor Åge Bringsværd leseren bli kjent med figuren. Samtidig tar han oss med inn i en annen type mytologi enn den jødisk-kristne.

Reiser du gjennom India, møter du bilder og statuer av elefantguden Ganesha over alt. I hjemmene. Langs landeveien. I butikker.

I korte, lettleste og upretensiøse kapitler – fulle av morsomme fotnoter – gir Bringsværd oss et innblikk i hinduismen som religion og Ganeshas plass i troen.

Det første bud lyder: "Du skal ikke ha andre guder enn meg." Så enkelt er det ikke i hinduismen. Der er Ganesha én av mange guder. Og slik kristendom og islam er splittet i ulike retninger, har Ganesha sin egen sekt.

Når jeg leser Tor Åge Bringsværd, er det som om en godslig, gråskjegget skald sier: "Kom hit, så skal jeg fortelle deg en historie!"

Og den historien forteller han med ubesværet eleganse, fortellerglede og klokskap.

TOM EGELAND  

Visste du at                 

¡ Tor Åge Bringsværd (1939) har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger, skuespill, barnebøker og tegneserier.
¡ Radarparet (Jon) Bing og Bringsværd er blant Norges første, og viktigste, science fiction-forfattere.  

Herlig snål og absurd


Gøhril Gabrielsen
"Skadedyr"
Roman
267 sider
Kr. 349,-
Aschehoug







"Skadedyr" er en herlig snål roman. Aldeles absurd – men elegant og velskrevet.   

God litteratur handler, blant mange ting, om å våge. Om å utfordre leseren. Det gjør Gøhril Gabrielsen.

Inspirasjonen fant forfatteren i et nyhetsbilde av to mumifiserte noviser, som noen skadedyrbekjempere kom over inni en vegg i et kloster i Brasil i 2008. Hvem var de? Hva var deres historie? Slikt blir det litteratur av.  

Ytre sett er romanen delt i to:

Den lengste delen følger livet til en skakkjørt skadedyrbekjemper, som i en kafkaesk metamorfose (eller aller helst: nevrose) identifiserer seg med – og gradvis blir til – et sånt insekt han har viet sitt liv til å forstå. Og utrydde. Mye symbolikk og undertekst, med andre ord.

I bokens annen del møter vi to noviser i Lysets Kloster i São Paolo på 1700-tallet. Den uskjønne fortelleren er "skranglete for en mann, men fullkommen for Herren". Hennes historie begynner en novemberdag da "himmelen krystes". Den dagen slutter den yndige novisen Y seg til klosterfellesskapet. Y fascinerer ikke bare fortelleren, men også klosterets sprengkåte skriftefar.   

"Skadedyr" kan leses som en fabel, en allegori. Boken er full av kontraster – mellom Jordens små kryp og universets uendelighet, mellom det ekle, frastøtende og det overjordiske og underskjønne. Alle disse kontrastene blir litt overtydelige etter hvert – samtidig bidrar de svimlende perspektivene til romanens klangbunn.

Gabrielsens språk er finstemt, stramt og lekende lyrisk, fylt med presise bilder. Summen av inntrykk – det gode språket, den snodige handlingen – gjør "Skadedyr" til en roman som ikke helt vil slippe taket i deg.

TOM EGELAND



VISSTE DU AT

¡ Gøhril Gabrielsen (1961) er utdannet sykepleier og tekstforfatter.
¡ Hun har mottatt Aschehougs debutantstipend for "Unevnelige hendelser" (2006) og Tanums kvinnestipend (2010).
¡ "Skadedyr" er Gabrielsens tredje roman.

Bånn gass!

Jeremy Clarkson
"Full gass!"
Petiter
Oversatt av Gunnar Nyquist
267 sider
Kr. 299,-
Gyldendal







La meg innrømme det først som sist: Dette er ingen objektiv anmeldelse. Ingen kjølig, analytisk dissekering med lupe, litteraturvitenskapelig mellomfag og skalpell.

Denne 6-eren kommer fra en blodfan av sportsbiler – og av humoren til Jeremy Clarkson. Jeg skal ikke engang late som jeg er objektiv. 

Tilhører du den gruppen mennesker som mener at en bil er et transportmiddel som først og fremst skal starte om morgenen og bringe deg fra A til B, kan du snurre terningen tilbake med et foraktelig snøft.

"Full gass!" er en bok for bilentusiaster. For alle som vet å beundre linjene til en klassisk sportsbil og som grøsser frydefullt ved lyden av en rumlende V8-er. Jeremy Clarkson er en sånn. Og han er, for å sitere forfatteren Lars Mytting, "bilskribentenes Hamsun".

"Full gass!" består av 57 petiter – vroomende oversatt av Gunnar Nyquist – halvparten bilomtaler, halvparten kommentarer om samfunn, politikk og hverdagsliv. De har én ting felles: De er rasende festlige! Jeg har ikke ledd så mye av en bok siden "Haikerens guide til galaksen".

"Så lenge det har vært mennesker på jorden, har det vært umulig å kjøpe en Lamborghini med mindre du heter Rod Stewart," konstaterer  Clarkson: "Som biler betraktet var de ganske håpløse. Miuraen lettet hvis du ba den kjøre fortere enn 130, og Countachen var like lett å ratte som en fryseboks. […] Etter at Countachen forsvant, fikk vi Diablo, som kunne komme seg fra null til hundre … én gang. Mens du sto igjen og var dekket av en tynn film med det som engang var kløtsjen".

Heh.

Har du en bilgal slektning? Da er årets julegave i boks!                  

TOM EGELAND

PS: Ved nærmere ettertanke trenger du ikke være bilgal for å like boken. Det holder å være smågal.



VISSTE DU AT

¡ Jeremy Clarkson er kjent fra BBC-serien "Top Gear", med over 350 millioner seere verden over.
¡ Han er omstridt for sin friske humor og sine kontroversielle meninger.
¡ Clarkson har to æresdoktorater: ved Oxford og Brunel.