fredag 22. oktober 2010

Blogger, bøker og blest



Mens kulturjournalistikken blir stadig mer kjendisfokusert og anmelderiet reduseres til forbrukeropplysning, har det de siste årene vokst frem et parallelt univers for folk som liker å tenke: blogger.

Mange aviser og tidsskrifter interesserer seg for kultur. Heldigvis. Populærkultur handler først og fremst om tv, film og popmusikk. For ikke å snakke om kjendiser. Men også skjønnlitteraturen får betydelig plass.

De siste ti årene har internett lagt grunnen for et uavhengig og kjærkomment korrektiv til massemedienes tradisjonsbundne prioriteringer og vurderinger. Bloggene.

De mest populære bloggene her til lands leses av tenåringer og handler om sminke og mote. Men det finnes blogger om nær sagt alt. Alt!

Mange kulturinteresserte velger å dele sine tanker og vurderinger på bloggene sine. Bokelskerne er selvsagt blant dem. Og de er skriveføre og aktive.





Mange bokblogger holder et nivå som er fullt på høyde med dagsavisenes litteraturkritikk.  Og dermed kan du oppleve det kuriosum at en roman som slaktes i dagspressen, lovprises av bokbloggere. Og at romaner som hylles av anmelderkorpset, får tommelen ned av bloggere.

At de tradisjonelle massemedienes anmeldere ofte er uenige seg i mellom, er et sunnhetstegn. Nå utfordres de av et kyndig korps av bloggere. For ingen anmelder sitter på fasit.

De gangene anmelderne flokker seg sammen i samstemt hyllest eller slakt, blir de møtt med reflekterte resonnementer fra bloggere som i høyeste grad er meningsberettigede. Men bloggerne mangler selvsagt den plattform og autoritet som en avis eller et tidsskrift i kraft av sin utbredelse gir sine anmeldere.

Til gjengjeld er bloggerne mange. 

I utlandet har bloggene – og bloggerne – fått en sentral plass i mediekulturen. I USA har kjendisbloggeren Perez Hiltons nettsted perezhilton.com utviklet seg fra å være et kuriosum til å bli nyhetsledende innenfor kjendiseri og sladder.




Men også de seriøse bloggerne får stadig større utbredelse og anerkjennelse. Så store og vesentlige er de blitt at massemediene knytter bloggerne til seg.





Eller The New York Times: http://papercuts.blogs.nytimes.com.

Også i Norge ser avisene at blogging ikke bare lokker lesere, men også knytter reporter og leser tettere sammen. USA-korrespondent Anders Giæver skriver om alt han ikke får plass til i avisen på http://amerikansketilstander.vgb.no. Ingvill Dybfest Dahl skildrer singellivets gleder og sorger på http://singelliv.vgb.no. Enkelte av disse blogginnleggene settes sågar – og paradoksalt nok – på trykk i papiravisen. Dagbladets kulturreporter Inger Merete Hobbelstad har valgt å blogge privat – og dermed uavhengig av Dagbladet – på http://ingermerete.blogg.no. Tre av mange eksempler på hvordan nett og papir smelter sammen.

Noen blogger er bedre enn andre, det ligger i kortene. Internett har ingen redaktør. Søppel og gull pøses ut side om side.

Akkurat som i litteraturen.

Hvert år utkommer hundrevis av bøker i Norge. Bare noen få blir omtalt og anmeldt i aviser og tidsskrifter. Mange forfattere står igjen etter boklanseringen og spør seg selv: Hva skjedde? Og svaret er: Ingen verdens ting.

Heldigvis kan bokbloggene bidra til blest. Bøker som ellers blir oversett, blir omtalt på blogger. Nyheter om ukjente litterære gullkorn spres fra munn til munn – eller fra blogg til blogg. Bloggende lesere trekker frem diktsamlinger som ingen har hørt om. Novellesamlinger av ukjente debutanter. Smale, men gode romaner som kulturredaksjonene ikke har fått med seg.

Bloggene utgjør – i sum mer enn enkeltvis – et spennende og velkomment alternativ til avisenes dominerende posisjon.


Her finner du bloggene

Interessert i å kikke på en bokblogg? Eller en hvilken som helst annen blogg om et gitt tema?

Det er så mange av dem at det er umulig å presentere en oversikt. Hvis du googler din favorittforfatter eller en boktittel – og velger "blogger" aller øverst på Googles webside (i stedet for "nett") – vil du helt sikkert finne blogger som interesserer deg. Eller du kan gå hit for en norsk oversikt:


Mer interessert i film og musikk enn litteratur? Det finnes like mange blogger innenfor disse områdene. Bare søk i vei om det du brenner for.

Husk: Velger du engelske søkeord, får du naturlig nok langt flere treff.

Det er mange som deg der ute. Og mange av dem blogger om det. 


---


Teksten er opprinnelig publisert i bladet Kampanje. 





4 kommentarer:

caterina sa...

Utrolig mange fine bokblogger der ute. Faktisk ikke mye søppel i den sjangeren. Jeg synes det er litt mer stas å få «anmeldelse» der, Det er nemlig ren, ubesudlet leserreaksjon.

Nadiyya sa...

Tusen takk for nyttige, fine linker :) Liker godt å lese bokblogger og anmeldelser.

ziarah sa...

Takk for ei enkel, men god framstilling av bokbloggene og linker til de beste samlesidene! Tror nok det er mange som ikke er klar over alt som fins der ute.

Unknown sa...

Veldig gode tanker som er aktuelle i forhold til temaet kritikk vs blogg. Norsk Kritikerlag hadde debatt om temaet på Litteraturhuset mandag 25. oktober. Her finner du mine tanker om temaet: http://bokdama.blogspot.com/2010/10/kritikersalong-pa-litteraturhuset.html