fredag 14. mai 2010

"Fedrenes løgner" utkommer primo august

Av grunner jeg skal komme tilbake til er lanseringen av Fedrenes løgner fremskyndet fra 9. september til begynnelsen av august. Mer info etterhvert.

tirsdag 11. mai 2010

Ferdig - men ikke helt

Fedrenes løgner er ferdig.

Manuset er sendt til teknisk produksjon - det vil si setting. I et halvt års tid har jeg hatt masse kontakt med typografen som får ansvaret for romanen. Skrifttyper. Kegel og skriftgrad. Kolumnetekster. Ornamenter og ulike typografiske løsninger. I det hele tatt.

Jeg etterstreber et klassisk, lett gammelmodig uttrykk i boken. Siden handlingen favner fire menns skjebner over hundre år, vil jeg at typografien skal signalisere denne følelsen av noe som var. Gårsdagen. Dulgte minner.

Som leser vil du kanskje ikke reflektere over det i det hele tatt. Likefullt innbiller jeg meg at du, i underbevisstheten, blir påvirket av typografien, av skriften, av boksidenes design.


Brødsatsen vi har valgt, heter DTLHaarlemmerD. En klassisk og behagelig skrift utviklet av den nederlandske typografen Jan van Krimpen i 1938. For de av dere som har lest mine bøker Paktens voktere og Lucifers evangelium, er det samme skrift.

Overskriftene blir satt i Old Claud.

Designer Marius Renberg er i full gang med å lage forsats, kart og vignetter.

Ferdig? Skrev jeg virkelig at Fedrenes løgner er ferdig?

Tirsdag 18. mai får jeg førstekorrekturen. Du vil ikke tro hvor mange endringer som gjøres i korrekturen. Først når du ser resultatet slik teksten vil se ut på en bokside, får du et ordentlig inntrykk av språk og stil. Derfor gjør jeg mange stilistiske endringer i førstekorrekturen. Deretter følger andrekorrekturen - hvor en sjekker at rettelsene ble riktige - og til slutt tredjekorrekturen (der en sjekker at andrekorrekturen ble som den skulle).

Da, først, er boken ferdig.  

søndag 2. mai 2010

Fedrene på Facebook



Fedrenes løgner, som utkommer over sommeren, har sin egen gruppe på Facebook. Den har allerede over 1100 medlemmer. Hvis du ikke har meldt deg inn, finner du den her:

http://hurl.no/Ovd

Og meg finner du på følgende sosiale medier:

http://www.facebook.com/tom.egeland
http://twitter.com/tomegeland
http://www.tomegeland.com/no/