torsdag 14. november 2013

Historieløst om kunstnerstipend


Kulturdepartementets politiske ledelse: Thorhild Widvey, Knut Olav Åmås og Catharina Munthe. Foto: Wenche Nybo/KUD
DEBATT: I en kronikk i Aftenposten synes kulturminister Thorhild Widvey det er tankevekkende at Norge var et fattig land i vår kulturelle gullalder fra 1850 til 1930. Ut av denne fattigdommen sprang nemlig kunstnere som Bull og Ibsen - mens Bjørnson, Hamsun og Undset fikk Nobelprisen i litteratur. "Så penger hjelper ikke alltid," siterer kulturministeren.
Hm. La meg - som for ordens skyld ikke er stipendmottager - minne om at Staten bevilget diktergasje til Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Jonas Lie, Arne Garborg, Camilla Collett, Ivar Aasen, Sigrid Undset, Knut Hamsun, Johan Falkberget og mange, mange flere. I årene 1890-1920 lå forfattere som Per Sivle, Hans E. Kinck, Knut Hamsun, Kristofer Uppdal, Olav Duun, Johan Falkberget og Arnulf Øverland på stipendtoppen. I 1922 ble Sigrid Undset innvilget diktergasje. Det var kanskje verdt pengene, Widvey?
I vår egen tid har forfattere som Roy Jacobsen, Herbjørg Wassmo, Per Petterson, Tove Nilsen og Lars Saabye Christensen vokst seg store og folkekjære - ikke på grunn av stipendene, men ved hjelp av stipendene. Nå vil Widvey og statssekretær Knut Olav Åmås kutte 15 millioner fra Statens Kunstnerstipend. Småpenger for staten - være-eller-ikke-være for mange kunstnere.
Men å skyve litteraturhistorien foran seg på denne måten, er historieløst.

2 kommentarer:

Mari sa...

Som kulturminister burde man kunne sin historie når man uttaler seg om dette. Pinlig og leit er ord som dukker opp i mitt hodet mens jeg leser dette. Godt at noen kommenterer denne synsingen.

Robert sa...

MB 22.11 følger dette opp med å spørre professor i økonomisk historie Ola Honningdal Grytten om det stemmer at Norge var et lutfattig land under den kulturelle gullalderen. "Det stemmer ikke", svarer Grytten, "de som har forsket på temaet er enige om at Norge i denne perioden var et meget rikt land i Europa".

Så det er ikke bare en feil med uttalelsen til Wildvey, at hun ikke visste om kunstnerstipendene, eller underslår opplysninger om dette, men hele forutsetningen med uttalelsen viser seg å være feil/villedende: Norge var derimot et rikt land under den kulturelle gullalderen.

Venter i spenning på neste gullkorn fra Wildvey.