mandag 23. august 2010

Boknytt (II)

Et par hyggelige nyheter for meg, i det minste, denne mandagsmorgenen: "Fedrenes løgner" har krøpet opp på 2. plass på boklisten for uke 32 (bak "Hjemkomsten" av Victoria Hislop).


"Bernhard Hvals forsnakkelser" av Lars Saabye Christensen er ny på 10. plass, og jeg tipper den kommer fykende oppover mot toppen av listen med det aller første. Saabye Christensen er en av norsk litteraturs store fortellere. 


Boklisten finner du her: http://hurl.no/bIH"Lucifers evangelium", som omsider er ute i paperback, er nykommer på pocketlisten på 11. plass. (Eller "Lucifers øye", som Dagbladet kaller den i dag, utvilsomt tilskyndet av Marius Renbergs fabelaktige omslagsillustrasjon).  

* * *

Jeg er i disse dager i full gang med å lese meg opp på temaene i neste Bjørn Beltø-roman. Jeg kan ikke røpe hva temaene er, men jeg leser så øyet (ikke Lucifers) blir stort og vått og snapper etter luft sånn imellom. Som følge av alle mine obskure bestillinger, får jeg de underligste tilbud fra Amazon.com for tiden. Da jeg researchet "Lucifers evangelium" - og bestilte alt de hadde om Satan - fikk jeg så mange rare boktilbud at jeg nå utvilsomt står på CIAs liste over "mistenkelige personer".

Dessuten går jeg og tenker på et helt annet litterært "prosjekt" som jeg eventuelt vil holde på med ved siden av romanskrivingen de neste årene. Men dette er veldig foreløpig, bare tanker, så vi får se om det blir noe ut av det.

* * *

Bransjenytt:

Interessant utvikling på bokmarkedet: Ikke bare har Dagbladet startet sin egen nettbokhandel - http://hurl.no/RuI - nå har de også startet nettbokklubben Litteraturklubben: http://hurl.no/u5d. Både bokhandelen og nettbokklubben drives i samarbeid med Tanum og Cappelen Damm.

Det er Cappelen Damms bokklubb Epp som nå er videreutviklet til en nettbasert bokklubb. Redaktør Susanne Hedemann Hiort håper å nå flere lesere gjennom nysatsningen. - Litteraturklubben vil ikke bli en ren bestselgerklubb, sier Hiort til Dagbladet. - Vi ønsker å tilby bøker som kan utfordre og underholde, og satser på unge og mer etablerte forfattere fra inn- og utland.
Til egen avis sier Dagbladets annonsedirektør Per Brikt Olsen at samarbeidsprosjektet springer ut av et ønske om å bygge en av landets ledende litteratursider på nettet. - Cappelen Damm bidrar med bøker og bokdistribusjon, mens Dagbladet bidrar med distribusjon i form av 1,3 millioner lesere på nett og papir, sier Olsen.
Annonsedirektøren ser på Litteraturklubben som en naturlig videreutvikling av nettbokhandelen. Økonomisk innebærer samarbeidet at Dagbladet får en andel av inntektene fra salget gjennom bokklubben.
Brikt Olsen understreker at Litteraturklubben skal drives som en uavhengig virksomhet: - Det er et klart skille mellom den kommersielle og den redaksjonelle delen av virksomheten til Dagbladet, sier Brikt Olsen til egen avis.
Den nye bokklubben er helelektronisk og medlemmene vil hver tredje uke få tilsendt en e-post med informasjon om tre utvalgte hovedbøker som kan bestilles på nettet.
- Fordelen med en nettbasert bokklubb er at vi slipper å vente til avbestillingsfristen er gått ut før vi sender bøkene til kundene. Det er også en fordel at man slipper å huske på å avbestille bøkene, sier Øisten Wahl, direktør i Tanum bokklubber og netthandel. Litteraturklubben har som mål at bøkene skal leveres en til to dager etter at de er bestilt.
- Dagbladet gir oss muligheten til å nå ut til flere litteraturinteresserte. Hvis dette fungerer vil det være spennende å utvikle prosjektet videre, sier direktør Wahl til Dagbladet.
Personlig tror jeg dette er et eksempel på hvordan bokbransjen vil utvikle seg i årene fremover, der stadig flere tar opp konkurransen med de tradisjonelle bokhandelkjedene. Ikke minst vil dette gjøre seg gjeldende når eboken kommer for fullt på det norske markedet. 
* * *
Reiseradioen har tatt lang ferie, Nitimen er tilbake, skolene har åpnet etter sommeren, og for meg betyr det at hverdagen - og dermed også skrivingen - langsomt er i ferd med å falle på plass.  


4 kommentarer:

Beatelill sa...

Gratulerer med gode salgstall og flott plassering på bestselgerlista :) Jeg holder på å lese boka nå og er foreløpig veldig fornøyd.

Hehe, morsomt det du skrev om bokbestillinger fra Amazon :)

Torill K sa...

Gleder meg kjempe til å få lest den. Håper jeg får tak i lydboka kjapt, så mye mer praktisk. Finnes ikke noe bedre enn å lese bok i bilen.

Veldig godt å høre at ikke herr Beltø har gitt seg. :)

Det virker som det skal bli en (litt for) bra bokhøst i år.

tonje boganes sa...

Gratulerer med andreplass på boklisten for uke 32. Velfortjent. Har "Fedrenes løgner" i handa mi nå og liker det jeg leser!
Tonje

Tom Egeland sa...

Kjære Beatelill, Torill K og Tonje -- tusen takk for hyggelige hilsener! Det varmer! Beste hilsen Tom