søndag 19. september 2010

Frihet er mer enn ord

Følgende innlegg står på trykk i Aftenposten i dag, søndag 19. september 2010, som ledd i en kampanje i regi av Norske PEN og Aftenposten der det settes fokus på ofre for brudd på ytringsfrihet.  
  


Jeg kjenner deg ikke, Adnan Hassanpour. For deg er jeg en fremmed.

Begge er vi brukere av ord. For meg er det ufarlig. Et yrke. For deg er det et kall på liv og død.

Du har bakgrunn som journalist, redaktør og forfatter. Det har jeg også. Men du er iranskkurdisk. Jeg er norsk. Det kan bety forskjellen på liv og død, frihet og fangenskap.   

Den islamske revolusjonsdomstolen i Iran dømte deg til døden i 2007. Som skribent og menneskerettighetsaktivist er du ikke bare en trussel mot nasjonale interesser. Du er en fiende av Gud – påstår dine dommere.  

Slik kan politikk, statsinteresser og religion gå hånd i hånd. Opp gjennom historien har mange maktmennesker misbrukt sin gud. 

Hva er din angivelige forbrytelse? Du har uttrykt din mening – i full offentlighet – om kurdernes kår. Du har skrevet artikler om undertrykkelsen av kurdere i Iran. Du har skrevet en bok om kurdisk historie. Du lot deg intervjue av radiostasjonen Voice of America. Til slutt kom soldatene og hentet deg. Regimet hadde fått nok. Nok av dine ord, dine meninger, dine ytringer.      

Selv om dødsdommen senere ble omgjort til ti års fengsel, har ikke myndighetene gitt opp kampen for å få deg til å tie. Du anklages for å ha bedrevet spionasje og å samarbeide med forbudte partier. Ifølge din advokat foreligger det ingen bevis. Personlig er jeg ikke i tvil om hvem jeg velger å tro på.

Rundt om i verden er det mange som taler din sak. PEN, Amnesty og Reportere uten grenser er bare tre av organisasjonene som forsøker å få deg frigitt.

Jeg føler meg privilegert som lever i et land der jeg ustraffet kan skrive disse ordene til deg. I seg selv betyr dette brevet neppe noe fra eller til. Men hvis tusener på tusener av røster taler opp – for din sak, for alle som sitter fengslet for å ytre sine meninger – kan det kanskje gå opp for dine dommere og deres likemenn at det frie ord har en egenverdi og at frihet handler om mer enn ord.

  
--------------------

Faktaopplysninger

Navn: Adnan Hassanpour.
Alder: 28 år.
Fengslet i Iran 25. januar 2007.
Hvor lenge: Den opprinnelige dødsdommen ble omstøtt til ti års fengsel.
Hvorfor: Ifølge domstolen er han en spion, en trussel mot nasjonale interesser og en fiende av Gud. Hans støttespillere fremholder at han er fengslet for å uttrykke seg offentlig til fordel for kurdernes sak.

3 kommentarer:

Jordmor-Hanne sa...

Vi har det så bra her i Norge. Trist å tenke på de som ikke kan si sin mening i andre land..

Tom Egeland sa...

Ja, det er lett å ta ytringsfrihet og tilsvarende verdier for gitt. Men en skal ikke reise mange timene i fly før folk lever under helt andre regimer.

Tenkende mann sa...

Man trenger ikke en gang å reise ut av landet for å treffe personer som ønsker å forby ytringer og religionsfrihet.

Her har du forresten et sitat fra infosiden til en facebookgruppe:

"Denne gruppen vil arbeide for å gjennomføre grunnlovens §100 som garanterer det Norske folk ytrings og religionsfrihet og ved hjelp av denne eksisterende paragraf i grunnloven forby Islam i Norge."


Det ser ut til at noen har forstått hva §100 handler om. ;-)