fredag 10. desember 2010

Big in Bulgaria

Den bulgarske utgaven av Lucifers evangelium.

Fra boksigneringen etter lanseringen av Lucifers evangelium i Sofia.
Klikk på bildene hvis du vil se en større versjon av dem.

Du kjenner kanskje uttrykket "Big in Japan"? Det dukket opp på 1960-tallet om popband som ikke riktig slo gjennom i hjemlandet, men som ble umåtelig populære i Japan. Litt som når vi omtaler utrettelige Smokie og Nazareth som norgesvenner. Halvglemt i hjemlandet - men de trekker fulle hus på Snåsa (no offense, Snåsa!).

Opplagene er ikke høye i Bulgaria. Men selv en boksignering kan få pressedekning (særlig hvis den som skal ha boken "tilfeldigvis" er en bulgarsk popstjerne). 

Nå også "poster boy".
Bøkene mine er (utrolig nok) oversatt til 20 språk. Sånn umiddelbart høres det imponerende ut. Men med mindre du er Jostein Gaarder, betyr det ikke at du selger millioner av bøker. I noen tilfeller betyr det at du får et forskudd på 1000 euro - for så aldri å høre et kvekk. I heldigere tilfeller - for mitt vedkommende i land som Italia, Nederland og Spania - kan du selge ganske godt. I Italia gikk Sirkelens ende i over 100 000 eksemplarer og flere av de andre bøkene i opplag opp mot 50 000. I andre land selger du kanskje ikke mer enn tusen eksemplarer og knapt nok det. I Sverige, for eksempel, selger jeg vel omtrent på nivå med norske lyrikere (igjen: no offense, kjære lyrikere). Mens Unni Lindell og Anne Holt topper svenske bestselgerlister, selger jeg knapt nok bøker der. Mens de i Danmark har gått unna i titusener. Slik er markedsmekanismene. Populær ett sted, usynlig et annet. Forstå det den som kan.

Fra standen med mine bulgarske oversettelser: Sirkelens ende, Paktens voktere og Lucifers evangelium. 
Ett av disse landene som lenge var "et land på listen", er Bulgaria. For en måneds tid siden fikk jeg en hyggelig forespørsel fra forlaget mitt der nede om jeg ville komme for å lansere bok. Denne uken var jeg i hovedstaden Sofia for å lansere Lucifers evangelium. En absurd - men fantastisk morsom - opplevelse.

Boksignering i Sofia. 
Det viser seg nemlig at jeg er big in Bulgaria. Riktignok er opplagene i Bulgaria lave, men som det heter: alt er relativt. Det er ikke mange steder jeg selger mer enn Ibsen og Jo Nesbø. Faktisk tror jeg bare det er i Bulgaria. Man får ta det man får!

Så hvis dette innlegget virker selvopptatt og navlebeskuende, får jeg trygle om at du bærer over med meg: Jeg er rett og slett himmelfallen.

Foreløpig har mitt bulgarske forlag, Perseus, utgitt Sirkelens ende, Paktens voktere og Lucifers evangelium. Alle ble, etter bulgarsk målestokk, bestselgere. Så står Ulvenatten for tur. Og sannelig har de (som første forlag) også kjøpt rettighetene til min neste Bjørn Beltø-roman, som først utkommer i 2012.

Da bulgarske journalister hørte at jeg i 1979 var statist i Star Wars: The Empire Strikes Back, ble det et poeng i flere aviser.
Jeg trodde det skulle bli en ferietur. Men i løpet av fire hektiske dager ble jeg en bulgariavenn god som noen - en som unnagjorde to direktesendte talkshows på tv, medvirket i et knippe tv-nyhetsinnslag under åpningen av Sofia Book Fair, en pressekonferanse, en offisiell boklansering i Bulgarias største bokhandel (med taler fra den norske ambassadøren og Bulgarias mest kjent litteraturprofessor), diverse radioprogrammer og flere avisintervjuer enn jeg kan telle.

Du store min!

Som forfatter i Norge er man jo ingen kjendis, men i Bulgaria ante det meg hvordan Knausgård må ha det når han en sjelden ganger vender hjem med håret i vilter uorden.

På bokmessen i Sofia med mine bulgarske forleggere.
En aldeles absurd opplevelse.

Noen glimt fra bulgarske nettaviser:

http://www.novinar.net/news/tom-egeland-diavolat-e-zabelezhitelen-geroj_MzQ0ODsyNA==.html
http://www.mediacafe.bg/the-rubrics/the-rubrics-dimo-pif/600-tom-egeland-sofia
http://www.bliasak.bg/news/p3_9141_0.html
http://www.monitor.bg/article?id=271429
http://ekipnews.com/news/lubopitno/lubopitno/pisatelqt_tom_egeland_e_uchastval_v_star_wars_/94158/
http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=8072
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=703452

Og fra den norske ambassades nettsted:

http://www.norvegia.bg/News_and_events/culture/105810861084-1045107510771083107210851076-1074-10411098108310751072108810801103/

Med Norges ambassadør Tove Skarstein.
Heldigvis har jeg verdens beste forlegger i Bulgaria - han heter Plamen Totev og driver Perseus Publishing House - som sammen med hele sin familie gjorde oppholdet til en sammenhengende fest av bulgarsk gjestfrihet og cuisine, sightseeing og publicity.

Et snurrig punktum på oppholdet kom i en begeistret mail fra Plamen i morges: Da hadde ingen ringere enn presidenten i Bulgaria vært innom Perseus-standen på Sofia-bokmessen for å kjøpe et eksemplar av Lucifers evangelium.

Big in Bulgaria ...

Her er noen glimt:

Reni er en populær sangerinne i Bulgaria - her fra signering i en bokhandel i et kjøpesenter i Sofia. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-12-07&article=349952 
Noen tv-innslag:

http://bnt.bg/bg/productions/121/edition/11020/denjat_zapochva_s_kultura_8_dekemvri_2010

http://www.btv.bg/news/lifestyle/cultura/story/1700363315-V_Sofia_zapochna_Mejdunarodniyat_panair_na_knigata.html

http://www.btv.bg/videos/novini/video/672754790-V_Sofia_zapochna_Mejdunarodniyat_panair_na_knigata.html

http://bnt.bg/bg/productions/119/edition/11002/ekip_5_7_dekemvri_2010_vodesht_martina_shopova

http://www.btv.bg/videos/novini/video/672754790-V_Sofia_zapochna_Mejdunarodniyat_panair_na_knigata.html

http://bnt.bg/bg/news/view/42508

Fra boklanseringen - litteraturprofessor Simeon Hadzhikosev presenterer Lucifers evangelium og mitt forfatterskap. Norges ambassadør Tove Skarstein midt på bildet. Helt til høyre: Plamen og Emil fra Perseus.
Fra studioet til Bulgarias svar på Nitimen. Alt måtte oversettes fra engelsk til bulgarsk.
2 kommentarer:

Anonym sa...

I alle dager, her har du nok jobba deg inn noen uker avspasering...
;-)
At de betrakter deg som superkjendis i Bulgaria, må jo bare være artig? Dette kan du utnytte fremover. Når hverdagen blir for grå og traust her hjemme, og det mest spennende du opplever på kjendisfronten er at du får fire kommentarer på Twittermeldingene dine, så er det jo bare å bestille seg en liten weekend, og vips, så er du omgitt av beundrere og folk som gjør hva som helst for en prat/intervju/ og hva-nå-hun-derre Reni har i tankene? ;-)
Håper du hadde en fin tur og inspirerende tur, men ikke glem å skrive nye bøker!

Tom Egeland sa...

Takk for kommentar. Jeg er nok verken kjendis eller superkjendis i Bulgaria. Derimot ble jeg nok underlagt mediesamfunnets nådeløse logikk: Når først én vil ha en bit av kaka, vil alle smake. Men på gaten kunne jeg gå aldeles i fred - også i Sofia!