mandag 19. september 2011

Roman om en tenkt virkelighet

 Anmeldelsen sto på trykk i VG 18. september 2011:

Don DeLillo
"Vekten"
Oversatt av Knut Johansen
490 sider
Kr. 399,-
Gyldendal

 Dallas, Texas, fredag 22. november 1963, kl. 12.30: Et øyeblikk som forandrer historiens gang. President John F. Kennedy blir skutt og drept.

Hvorfor? I denne boken utforsker en av USAs ledende romanforfattere alt som – i en tenkt virkelighet – ledet opp til attentatet.   

På et overfladisk nivå kan boken leses som en krim eller spionroman. Men det er den ikke. "Vekten" følger ingen av sjangerromanens konvensjoner. Tvert imot sprenger den alle rammer.

"Vekten" er en faktabasert roman om en oppdiktet virkelighet. Nettopp heri byr skjønnlitteraturen på fascinerende muligheter, nemlig forfatterens lek med og utforskning av gråsonen mellom fakta og fantasi, mellom fiksjon og virkelighet.    

Romanen følger to parallelle historier som til slutt forenes: Hovedhistorien skildrer oppveksten og livet til Kennedys banemann, Lee Harvey Oswald. Bihistorien presenterer de konspiratoriske planene til en gruppe forskrudde CIA-folk og Castro-motstandere som orkestrerer attentatet.

I boken veves ulike fortellerstemmer og perspektiver sammen. DeLillo løser opp tiden, opphever kronologien. Her er bevissthetsstrømmer og indre monologer, intense nærbilder og inngående menneskeskildringer. Ulike menneskers (oppdiktede) minner og refleksjoner limes sammen lik et glassmaleri lagd av skår som først får betydning sammen med alle de andre.

En labyrint av en roman – stilsikkert og sobert oversatt av Knut Johansen.VISSTE DU AT

¡ "Vekten" utkom i USA i 1988 og var Don DeLillos første bestselger.
¡ DeLillo (1936) regnes blant USAs ledende samtidsforfattere.
¡ Blant DeLillo mest kjente romaner på norsk: "Hvit støy" (1986) og "Underverden" (2000).

Ingen kommentarer: