onsdag 30. april 2014

Ny roman: "Den 13. disippel"

Om noen få dager utkommer min 13. roman. Men det er ikke derfor den har fått tittelen "Den 13. disippel". Her er en presentasjon av boken.

Omslaget er designet av Marius Renberg.
Først litt harde fakta: Boken utkommer tirsdag 6. mai i et førsteopplag på 50.000 eksemplarer. Den utkommer også som e-bok og som lydbok, lest av Erik Hivju. Den er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, Krim og Spenning og Krimklubben. 


Boken åpner på dødsleiet til en kollega av arkeologen Bjørn Beltø. Victoria har fått hjerneslag og forsøker å formidle noe til Bjørn. Men hva? Gradvis forstår Bjørn at hun vil fortelle ham noe om en arkeologisk utgravning som fant sted i Kapernaum i Israel i 1978.I 1978 kom den kjente israelske arkeologen Moshe Mendelssohn over et gravkammer. Samme dag forsvinner han - og samtidig rykker det israelske militæret inn, overtar gravkammeret, forsegler det og bygger en betongkonstruksjon over det. 

Hvorfor?

I Oslo blir ektemannen til Victoria funnet død og sønnen hardt skadet etter et innbrudd som er gått galt. Har innbruddet noen sammenheng med det som skjedde i Israel i 1978? Bjørn frykter nettopp det - men politiførstebetjent Siri Schau er mindre sikker.


Samtidig blir Bjørn oppsøkt av Moshe Mendelssohns datter Rebecca, som også er arkeolog. Sammen begynner Bjørn og Rebecca å nøste opp i de mange løse trådene knyttet til funnet av gravkammeret og forsvinningen til Moshe Mendelssohn.I Israel blir den heller mislykkede og desillusjonerte Mossad-agenten Menashe Frum bedt om å gjenåpne den lukkede mappen fra 1978. Hvorfor interesserer den israelske etterretningstjenesten  seg for en arkeologisk utgravning?  

Etterforskningen fører Bjørn og Rebecca fra Oslo til Juvdal og videre til Kapernaum og Jerusalem, London og Firenze.

Bjørn forelsker seg (selvsagt) i Rebecca. Men som vanlig faller Bjørn for kvinner som det ikke bare er enkelt å elske. Føler hun i det hele tatt noe for den sære, rare norske arkeologen?

Og nei, gravkammeret er ikke graven til Jesus, og nei, den trettende disippel er ikke Maria Magdalena.  "Den 13. disippel" er en teologisk thriller, men det er en langt mer lavmælt roman enn de tre foregående. Tematisk og stilistisk fortsetter boken der "Sirkelens ende" sluttet i 2001. Jeg vet ikke riktig om jeg vil klassifisere den som en kriminalroman, men jo, den befinner seg vel helt i ytterkanten av sjangeren.

Forhåpentligvis er det også en bok til ettertanke. Bjørn reflektere endel over tro og tvil, over guder og guden Gud, over Jesus og den kristendom som sprang ut av hans ord.

Hva om Paulus og de tidlige kirkefedrene som formet kristendommen tok seg til rette i Jesu lære?

Hva om alt er feil? 
1 kommentar:

RandiA sa...

Denne var interessant - faktisk bedre enn forventet.