tirsdag 11. mai 2010

Ferdig - men ikke helt

Fedrenes løgner er ferdig.

Manuset er sendt til teknisk produksjon - det vil si setting. I et halvt års tid har jeg hatt masse kontakt med typografen som får ansvaret for romanen. Skrifttyper. Kegel og skriftgrad. Kolumnetekster. Ornamenter og ulike typografiske løsninger. I det hele tatt.

Jeg etterstreber et klassisk, lett gammelmodig uttrykk i boken. Siden handlingen favner fire menns skjebner over hundre år, vil jeg at typografien skal signalisere denne følelsen av noe som var. Gårsdagen. Dulgte minner.

Som leser vil du kanskje ikke reflektere over det i det hele tatt. Likefullt innbiller jeg meg at du, i underbevisstheten, blir påvirket av typografien, av skriften, av boksidenes design.


Brødsatsen vi har valgt, heter DTLHaarlemmerD. En klassisk og behagelig skrift utviklet av den nederlandske typografen Jan van Krimpen i 1938. For de av dere som har lest mine bøker Paktens voktere og Lucifers evangelium, er det samme skrift.

Overskriftene blir satt i Old Claud.

Designer Marius Renberg er i full gang med å lage forsats, kart og vignetter.

Ferdig? Skrev jeg virkelig at Fedrenes løgner er ferdig?

Tirsdag 18. mai får jeg førstekorrekturen. Du vil ikke tro hvor mange endringer som gjøres i korrekturen. Først når du ser resultatet slik teksten vil se ut på en bokside, får du et ordentlig inntrykk av språk og stil. Derfor gjør jeg mange stilistiske endringer i førstekorrekturen. Deretter følger andrekorrekturen - hvor en sjekker at rettelsene ble riktige - og til slutt tredjekorrekturen (der en sjekker at andrekorrekturen ble som den skulle).

Da, først, er boken ferdig.  

16 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, Haarlemmer! Den vurderte jeg sterkt på mine egen løgner-bok, men ble overbevist om noe annet. Jeg er så hjertens enig: Skrifttype er en vitenskap, og det er særdeles viktig å finne en som passer teksten.

Lykke til med korrekturen! :)

Hege Anita aarvold sa...

Det påvirker mmeg..Ja desverre lar jeg meg påvirke.
Ikke så meget av shamporeklamer,men av stemninger.

Det er en høyreist høytidelighet over teksttypen.
Den v i r k e r gammel og når man skal favne noe av fortiden,ja da er det ett godt valg.
Mulig jeg ville valgt mer høyreiste bokstaver , for slik er jeg.Men du har valgt dine bokstaver ut fra hvem du er, bokas innhold og hva DU ønsker formidle.

Ønsker deg så veldig lykke til .

Tom Egeland sa...

Skrift er fag, skrift er følelser, skrift er smak og behag.

Takk for kommentarer.

Unknown sa...

Kan ikke vente.

Lotte sa...

Det er flott når form og innhold passer sammen, også fysisk form.
Jeg gleder meg til denne boka, jeg har lest allle de, su har skrevet.

sissel haltvik sa...

Spennende å høre om tilblivelsen av boken..så mange valg du må ta..skrifttype som favner fortiden..interessant..Lykke til med fødselen. Mvh. Sissel Haltvik.

Jan Arve Sandås sa...

Jeg er 100% enig Tom, skrifttype layout og design er viktig for totalopplevelsen, på samme måte som bildekvalitet, lydkvalitet og grafikk også er det på TV, det er litt trist at det er så få som ser sammenhengen. Gleder meg til å oppleve resultatet.

Tom Egeland sa...

Takk for alle kommentarer! :-)

Aage Aksnes sa...

Hei! Som mange allerede har sagt så betyr skrift til tider veldig mye! Det er ikke for ingenting at f.eks. gamle bibler var svært godt utstyrt med ornamenter ved oppstart på kapitler, avsnitt osv. Det er heller til å undres over at vi ikke blir særlig "hektet" på offentlige dokumenter pga "eksteriøret". Jeg syns det er bra at du gjennomtenker også denne del av en bok, bare det blir gjort på en balansert måte. Og det er jeg sikker på at du både er klar over og makter å forholde deg til. Lykke til med innspurten

Tom Egeland sa...

Gamle bøker - og i særdeleshet gamle bibler - er fantastiske. Snakk om håndverk - nei, kunstverk!

Roar Sørensen sa...

He-he! Dette var avansert. Noen strever med å bli antatt og få boken trykt. Andre har kommet så langt at de kan diktere sats og skrifttyper.

Lykke til med den nye boken!

Pussig, forresten, at det skal gjøres så mye vesen av om en bok er krim eller(!) skjønnlitteratur, eller noe annet. Man burde kanskje være mer opptatt av utførelse enn av sjanger. I noens øyne kan det imidlertid virke som om en bok nærmest automatisk blir bedre fordi den faller inn under begrepet "høyverdig" eller "skjønnlitteratur". Men det er jo langt fra sant. Det skrives antakeligvis like mye dårlig skjønnlitteratur som krim/spenning.

Nå kommer forresten snart "Magellans kors" i pocket på Piratforlaget. Med blurben din regner jeg med at vi raskt svinger oss opp mot 50 000 eks. He-he. Eller kanskje jeg burde si 5000, eller 500... :-)

Fin blogg, forresten. Ble først oppmerksom på den i dag.

Tom Egeland sa...

Takk for det, Roar. Det er kanskje jeg som er mest urolig for å forlate "min sjanger". Hva lesere, bransje og marked tenker, aner jeg jo ikke. Men etter åtte spenningsromaner blir det som å debutere på ny med en roman som ikke faller innenfor noen sjangerrammer. Men du har selvsagt helt rett - det skrives sikkert like mye dårlig "vanlig" skjønnlitteratur som krim/spenning.

Tvi tvi med overgangen til Piratforlaget. Jeg registrerte det på Facebook eller på bloggen din eller hvor det nå var.

Jeg startet denne bloggen for noen måneder siden. Dels har jeg hentet over mine mest relevante innlegg fra Forfatterbloggen, dels har jeg skrevet en håndfull nye innlegg. Jeg følte behov for å ha min egen blogg der jeg ikke sto til ansvar for andre enn meg selv (og bloggens lesere).

Jan Fongen sa...

Gratulerer med vel overstått arbeid med boka, Tom. Skrift, utseende og korrekturer er selvsagt viktige milepæler, men det må være deilig å ha lagt det litterære arbeidet bak seg. Gleder meg til å lese!

Jan Fongen sa...

Gratulerer også med å ha Marius Renberg på laget. Har lenge frydet meg over hans arbeid med bokomslagene til blant annet Jan Kjærstad. Er det han som har designet forsiden også?

Tom Egeland sa...

Takk for det, Jan! Ja, Marius holder i alt det visuelle for meg.

Anonym sa...

Du er en drivende god historieforteller. For en gave... Godt du står på og bruker evnene dine, det er jeg glad for! Takk for "Fedrenes løgner", herlig!