onsdag 5. september 2012

Der døden er en del av livet


Denne anmeldelsen har stått på trykk i VG:


Dag Hagenæs-Kjelldahl: "Døden på Bjørnøya"
Dokumentar
318 sider
Kr. 349,-
Spartacus


Massemord og mysterier. Forlis og fangst. Forblåst og ødslig ligger karrige Bjørnøya midtveis mellom fastlandet og Svalbard. En ishavsøy der døden er en del av livet.
            "Døden på Bjørnøya" gir både en oversikt over ishavsøyas dramatiske historie og et innblikk i forfatterens egne opplevelser som meteorologassistent og amatørhistoriker.
            Denne vekslingen er både bokens styrke og svakhet. Her og der blir fremstillingen noe springende. Samtidig tilfører forfatterens personlige opplevelser boken en egen nerve.
            I sin historiske gjennomgang gir forfatteren en samlet oversikt over viktige hendelser i øyas historie. Han beretter om et dramatisk massemord på 14 russere, om den tyske journalisten (Tåkefyrsten) som egenhendig annekterte øya i 1899, om fangst og fiske og om øyas meteorologisk base.
            Vevd inn i kulturhistorien får vi også beretningen om forfatterens egne overvintringer. Hans erfaringer favner alt fra langsomme dager og vandringer til dødelige isbjørnangrep og et stillferdig mytteri mot stasjonssjefen.
            Som historisk dokument er boken et viktig bidrag til vår forståelse av Bjørnøyas særegne og forblåste posisjon.                                                         TOM EGELANDVISSTE DU AT

¡ Dag Hagenæs-Kjelldahl (1947) har overvintret flere ganger på Bjørnøya som meteorologiassistent. Han har samlet og sikret kulturminner fra ishavsøya.
¡ Hagenæs-Kjelldahl har bakgrunnen fra flyging, journalistikk og undervisning.Ingen kommentarer: