onsdag 5. september 2012

Mesterlig mosaikk om mennesker


Denne anmeldelsen har stått på trykk i VG:

Jennifer Egan
"Bølle på døra"
Roman
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
383 sider
Kr. 389,-
Oktober

TERNINGKAST 6 (SEKS)

En roman? En novellesamling? "Bølle på døra" er begge deler – en mesterlig litterær mosaikk om mennesker og hva tiden gjør med oss.

På overflaten handler boken om en gruppe musikere – og om menneskene som omgir dem. Vi møter punkrockeren og stjerneprodusenten Bennie Salazar, kleptomanen Sasha, vagabonden Scotty og mange andre som på et eller annet tidspunkt har krysset hverandres veier.

Men dette er ikke en bok om musikk. Det er en bok om mennesker.

Boken imponerer på flere nivåer. Den utfordrer både roman- og novellesjangeren. Fortellerperspektivet endrer seg fra kapittel til kapittel, og romanfigurene har særdeles distinkte (og ofte morsomme) litterære stemmer. Ja, et helt kapittel er skrevet som en Powerpoint-presentasjon.

Trådene som strekker seg gjennom tiden, former en fargerik og kompleks vev. Fortellingen(e) – presist oversatt av Kyrre Haugen Bakke – begynner i punkrockens California og ender en gang i fremtiden.

Boken kan leses som en sammenhengende roman – og som en samling noveller som kretser rundt de samme temaene og menneskene. Så hva er den? Først og fremst fremragende!

TOM EGELAND      


VISSTE DU AT
¡ Amerikanske Jennifer Egan (1962) er blitt tildelt Pulitzer-prisen og mange andre priser for romanen. Rettighetene er solgt til 30 land.
¡ Egan debuterte i 1993 og har skrevet én novellesamling og tre romaner før "Bølle på døra". 

Ingen kommentarer: