onsdag 5. september 2012

Festlige og forfriskende fraspark


Denne anmeldelsen har stått på trykk i VG: 


Solveig Aareskjold: "Valkyrjesong"
Essay
269 sider
Kr. 349,-
Samlaget


  
Rå vold og øm erotikk. Kjærlighet og krig. Ynde og strid. Vikingtidens kvinner hadde det ikke bare lett – de heller.

"Valkyrjesong" er en festlig essaysamling om vikingtiden. Med sylskarp penn punkterer Solveig Aareskjold mange av vår tids forestillinger om våre forfedre.

Akademisk og tørt? Å nei! Med vidd og ironi vrir og vrenger Aareskjold på mytene om det norrøne – og særlig om samspillet mellom mann og kvinne.

Hvordan skal vi forstå vikingtidens idealer – og kvinnens plass i dette tilsynelatende mannsstyrte samfunnet?

Vi leser de gamle tekstene med moderne blikk, vi misforstår og feiltolker. Historie er et fag uten fasit. Å forstå historien handler i stor grad om å tolke. Om perspektiv. Om blikk.

Derfor er "Valkyrjesong" forfriskende lesning. Aareskjold utfordrer historiefagets patriarkalske autoriteter.

Lik en vaskeekte skald valser hun uredd gjennom historien. Lekent tilfører hun kulturhistorien sitt personlige blikk. Polemisk og retorisk. Full av friske fraspark. Den beleste Aareskjolds underfundige humor er finslepen og smart.

Valkyrjene omtales spøkefullt som Odins egne Charlie's Angels. En "høvisk kvinne" forklares med at hun er "kul". Er fotballspilleren Zinedine Zidane vår tids svar på villbassen Egil Skallagrimsson? I det hele tatt.

Men disse overfladiske og snurrige eksemplene yter ikke verket rettferdighet: Som skjønnlitterær forfatter har Aareskjold et rikt og poetisk språk som mang en akademiker kan misunne henne. Som observatør og kommentator er blikket hennes reflektert og provoserende.

"Valkyrjesong" er en oppriktig og seriøs bok skrevet av kvinne som er vittig, skarp og klok – kanskje ikke så ulik vikingtidens kvinneideal.   
TOM EGELAND
     
VISSTE DU AT

¡ Solveig Aareskjold (f. 1949) er forfatter, cand. philol. med norsk hovedfag og historie mellomfag.
¡ Hun debuterte med romanen "Det indre tempel" (1987). Hun har skrevet en rekke romaner, essaysamlinger, kåserier og foredrag.

Ingen kommentarer: