mandag 8. februar 2010

I bokhyllens glemsel ..... 11. desember 2006

Du kjenner følelsen: Du går inn i en bokhandel - og overveldes av synet av tusenvis på tusenvis av bøker. Spennende titler, kjente og ukjente forfattere, fargerike omslag.

Men hva skal du velge? En kjent, "trygg" forfatter? En du vet leverer? Eller et ukjent navn? En som massene ikke har oppdaget ennå, men som nettopp du finner lenge før alle de andre?

Eller har du kanskje notert seg noen titler basert på jublende anmeldelser?

Selv skal jeg snart i bokhandelen og kjøpe meg Vi, de druknede av Carsten Jensen (bildet over) - nettopp fordi anmeldelsene og leseromtalene har vært så strålende.

Stephen King (bildet over) har en ny thriller ute - som faktisk fikk god omtale i Aftenposten. Personlig synes jeg Kings bøker var best på 1970- og tidlig 80-tall, men fremdeles glimter thrillermesteren til (med ujevne mellomrom).

Så skal jeg kjøpe et knippe bøker av gode norske kolleger (bildet over) - noen av dem her fra Forfatterbloggen, andre ikke. Men for ikke å provosere kritikerne av den visstnok tøylesløse "ryggslikkingen" vi bedriver når vi gjør noe så uhørt som å rose og anbefale hverandres bøker, fremfor å skjelle hverandre ut, skal jeg avstå fra å nevne navn og titler. Men det må være tillatt å nevne at mange norske forfattere har glimrende bøker ute nå i høst. Noen har jeg allerede lest - noen venter i kø!

Og så har du selvsagt alle de bøkene som forlengst har kommet ut - og som fortjener varig liv.

Trenger du tips? Innenfor kategorien krim og spenning - her har du noen ganske få av mine høyst private favoritter:

Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for snø

Snøforskeren Smilla er en halvt dansk, halvt grønlandsk inuitt - og en riktig underfundig skrue. Da et nabobarn jages i døden, innleder hun en høyst privat etterforskning som avdekker både en vitenskapelig sensasjon og menneskets iboende falskhet. Den eksentriske, danske mesterforfatteren Peter Høeg skriver med en penn som gnistrer. Persongalleriet er overdådig og den beske humoren uforlignelig. Mellom denne snurrige romanens permer finner du ikke bare en ganske så annerledes thriller, men også en dyptfølt og inderlig sivilisasjonskritikk.

Kerstin Ekman: Hendelser ved vann

En lavmælt, poetisk, mørk og dyptloddende kriminalroman om et grufullt dobbeltdrap i de fraflyttede skogene i de svensknorske grensetraktene - og hva som skjer når et øyenvitne 18 år senere gjenkjenner mannen hun tror er morderen. En fantastisk leseropplevelse, som høyst fortjent ble belønnet med Nordisk Råds litteraturpris i 1994. Denne velskrevne boken glemmer du aldri.

Umberto Eco: Rosens navn

En lærd fransiskaner og hans unge elev, fortelleren, kommer i 1327 til et italiensk benediktinerkloster, der munkene myrdes en etter en. Hvilke grusomme gåter skjuler klosteret og den mystiske labyrinten av et bibliotek? En storslagen historisk-intellektuell krim, full av festlige fotnoter, klokhet og kunnskap; en frodig roman for elskere av Boken med stor B.

Robert Wilson: Et lite drap i Lisboa

En promiskuøs jente på 15 blir funnet drept - på grunn av en skjebnesvanger historie som startet i Tyskland under Den annen verdenskrig. Robert Wilson fletter de to historiene sammen på forbilledlig vis - helt til trådene fra fortiden og nåtiden møtes og utløser et forrykende klimaks.

John Dickson Carr: Sort messe

Kanskje verdens beste klassiske krim, som forener alt fra det lukkede roms mysterium og giftmord til overnaturlige gys - og en frydefullt overraskende avslutning. Grøss og gru!

Stephen King: "Ondskapens hotell"

Du har sikkert sett filmen. Men boken er enda mer gysende. I Stanley Kubrics film var Jack Nicholson (bildet under) - etter innsatsen i Gjøkeredet - allerede etablert som en galning. I boken er forvandlingen fra alkoholisert familiefar og forfatter til blodtørstig mad man enda mer gradvis og elegant.

Listen kan fortsette og fortsette, men jeg tenker jeg setter punktum her. Kanskje fristes du til å lese en av dem? Eller kanskje finner du frem en av dine egne, gamle favoritter?

Uansett:

God bok!

Ingen kommentarer: