mandag 8. februar 2010

Voynich-manuskriptet

Verden er full av spennende mysterier, uløste gåter og spørsmål å gruble over. For eksempel: Hvorfor bygde de Stonehenge?Eksisterte virkelig Atlantis eller er det en oldtidsmyte? Hvor slutter verdensrommet - og hva finnes utenfor tyngdekraftens krumning av kosmos?Finnes det liv der ute? Amøber eller smartinger? Og i så fall: Hvorfor skulle det finnes intelligent liv i universet når det knapt nok finnes her på Jorden? Kan humler tenke? Hvorfor er himmelen blå og gresset grønt og ikke omvendt (jo, jo, det hadde sett snålt ut)? Hva skjer med oss når vi dør? Hvor mye penger er det inni en minibank? Finnes det liv etter døden? Føler fisk smerte? Hvem bygde egentlig pyramidene i Giza (og hvordan)?Finnes det en universell etisk moralkodeks? Vet hunder at de har ufattelig dårlig ånde? Hvorfor eksisterer ondskap? Hadde Adam og Eva navle? Finnes det en gud? Og hvorfor er t-banen alltid forsinket når jeg har dårlig tid?

Og her er et annet mysterium: Hva i all verden inneholder Voynich-manuskriptet?Manuskriptet ble kjøpt av den polsk-amerikanske boksamleren Wilfrid M. Voynich (bildet over) i 1912. Den illustrerte boken ble skrevet for rundt 600 år siden av en ukjent forfatter.

Men det rare er at teksten er komplett uforståelig den dag i dag. Uleselig! Verken språket eller tegnene gir noen som helst mening. (Beklager hvis dette nå begynner å lyde som en gjennomsnittlig norsk bokanmeldelse).Noen av verdens fremste kryptologer - og da snakker vi om hjernene som var i virksomhet under Den annen verdenskrig og moderne forskere utstyrt med supercomputere - har forsøkt å løse denne gåten.
Uten hell.Boken er inndelt i seks seksjoner - om urter, astronomi, biologi, kosmologi, farmasi og til slutt en serie tekster som later til å være oppskrifter."Alfabetet" består av 20-30 tegn, og hele teksten består av rundt 170 000 tegn fordelt på 35 000 ord.Frekvensen av tegn følger de logiske og statistiske lover som kjennetegner ethvert språk. Likevel inneholder teksten forvirrende forekomster av tegn: Nesten ingen ord har mer enn ti tegn, og det finnes nesten ingen ord som består av bare ett eller to tegn.

Fordelingen av tegn innenfor de enkelte ordene er, statistisk, mer i samsvar med arabisk enn europeiske språk.Tallrike teorier er lansert om Voynich-manuskriptet. Noen tror teksten er skrevet i en avansert kode som rett og slett ikke er blitt løst. Noen tror det er skrevet på et språk som er konstruert for anledningen. Noen tror teksten er en visuell, kodet tolkning av hebraisk. Noen tror at hoveddelen av teksten er meningsløst, men at koden ligger skjult i frekvensen av visse tegn.

Og noen tror simpelthen at hele manuskriptet er det reneste sprøyt. At en luring engang i middelalderen lagde manuskriptet som en forseggjort bløff som ikke skjuler noe som helst slags hemmelig språk.

Om du føler deg kallet til å gjøre teksten til ditt livs besettelse, utkom Voynich-manuskriptet i faksimileutgave i 2005.God "lesning"!

---

Tilføyelse: Bjørn Gabrielsen - @skaufant på Twitter - tipser om at manuskriptet kan lastes ned i sin helhet fra http://awesta.sibirjak.ru/files/Voynich.pdf    (Jeg hadde selv problemer med å manøvrere i nettleseren, men det gikk fint da jeg lagret den som PDF på "skrivebordet").    

2 kommentarer:

mariellesin sa...

Og jeg som allerede har gått tom for fritid!

Børge Skråmestø sa...

Spennende! Jeg laster ned manuskriptet as we speak og regner med å ha det dechiffrert i løpet av morgendagen... Særlig. Men jeg ble veldig nysgjerrig på manuskriptet.