torsdag 11. februar 2010

Leve Salman Rushdie .......19. juni 2007


Tittelen er ment helt bokstavelig. Etter at britiske myndigheter slo forfatteren Salman Rushdie til ridder, ønsker blodtørstige islamister enda en gang Salman Rushdies hode på et fat. Og da mener jeg ikke figurativt. Jeg mener bokstavelig.
Salman Rushdie er ikke bare en stor forfatter, han er også en modig forfatter.
Med Sataniske vers utfordret han en hel kulturkrets. En kulturkrets der mange religiøse ledere mentalt befinner seg i middelalderen.
(Klikk på linken for en gjennomgang av begrepet islamisme).

For å sette forfølgelsen av Salman Rushdie i et absurd, men likefullt gyldig perspektiv:
Tenk deg at Dan Brown, som følge av Da Vinci-koden, skulle bli forfulgt av ekstreme kristne.
Tenk deg at lukkede, kristne miljøer skulle planlegge hevndrap på Dan Brown.
For å stoppe kjeften på ham. For å hevne de monstrøse religiøse påstandene.
Tenk deg at enkelte faktisk ville drepe - eller forsøke å drepe - Dan Browns oversettere og utgivere rundt om i verden.
Slik lever Salman Rushdie. Slik vil han kanskje dø. Og slik rammes hans støttespillere.
    I 1991 ble Rushdies japanske oversetter Hitoshi Igarashi knivstukket og drept. I juli 1993 omkom 37 tyrkiske intellektuelle da sharia-ekstremister satte hotellet deres i brann. I oktober 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt og livstruende skadet utenfor sitt hjem i Oslo.
Nå er de radikale, ekstremistiske islamistene i gang igjen. Salman Rushdie spesielt og ytringsfriheten generelt skal knebles.
Klarer de ikke å stoppe det frie, trykte ord ved hjelp av fatwa og drap, vil de kanskje ty til terror.

For ordens skyld: Det store flertall av muslimer er fredsæle troende som lever i pakt med sin profets lære. Men på samme måte som korstogene og inkvisisjonen drepte i Jesu navn, finnes det en gruppe politiserte islamistiske ekstremister som misbruker Koranen og islamsk lære på det groveste. De foregir å være troende, men deres brennende hat er først og fremst politisk og økonomisk motivert. Religionen er bare et skalkeskjul.
Begrepet blasfemi er interessant. Det finnes, tross alt, en gråsone mellom legitim religionskritikk og bespottelse. Denne gråsonen har religiøse ledere til enhver tid visst å utnytte og misbruke. Heldigvis skjer det som regel med ord. De radikale og ekstreme islamistene nøyer seg ikke med ord. De er ikke tilfreds før blodet flyter og de triumferende kan heve et halshogget hode.

Ingen kommentarer: