torsdag 11. februar 2010

Lest og likt ..... 22. mars 2009


   HANDLING: Kan det utilgivelige tilgis? En dramatisk voldtekt en varm sommerkveld i 1935 innleder denne romanen om løgn og skyld. Det umake kjæresteparet Cecilia og Robbie blir ofre for 13-årige Brionys ustyrlige fantasier. Forfatterspiren Briony begår en forbrytelse som hun resten av livet kommer til å forsøke å bøte på: Hun beskylder Robbie for en voldtekt han ikke begikk, og løgnen utløser en serie med menneskelige katastrofer - og former resten av Brionys liv som kvinne og forfatter.
    
MIN VURDERING: En nydelig, drømmeaktig bok som har de fleste kvaliteter du søker etter i en "klassiker" (boken utkom i 2001). Ujålet språk, intense karakterstudier, gripende menneskeskjebner. Vakkert, vakkert.  
 
HANDLING: Rikmannen Axel Nobels skolekamerat Jacob Nellemann dør i en mystisk jaktulykke på Nobels eiendom. Et vådeskudd? Et drap? Det viser seg at Nelleman året før forlot en synkende seilbåt og en fortapt kvinne ved Bjørnøya. Det er det noen som aldri har kunnet tilgi. Politietterforsker Robin Hansen - en snurrig skrue som arbeider deltid - blir satt på saken.
MIN VURDERING: En klassisk krim med tallrike mistenkte, spennende cliffhangere og en intrikat krimgåte. Det som skiller Passasjeren fra hopen, er dels den tørrvittige humoren som gjennomsyrer hele romanen - litt som i Peter Høegs Smillas fornemmelse for snø - og dels de pregnante personskildringene. Ikke minst er politietterforsker Robin Hansen noe helt for seg selv - en etterforsker temmelig fjernt fra sine kolleger Harry Hole, Varg Veum og Kurt Wallander.


HANDLING: Den tidligere norske politimannen Stein Inge Olsen, Stingo, har rømt fra gale sjefer og en enda galere ekskone og søkt tilflukt i solen og alkoholen på Filippinene. Han er i ferd med å begå selvmord da en kvinne på flukt oppsøker ham og trygler om hjelp. Før hun dør, røper hun at noen har planer om å myrde landets president. Med politi og politikere etter seg jages Stingo gjennom slum og jungel. For å overleve må han avsløre korrupsjon, narkotikahandel og hemmelige karteller. Til slutt ligger Filippinenes framtid i Stingos hender. Nå er det opp til Stingo å redde landet fra å bli et nytt diktatur.

MIN VURDERING: En tøff, velskrevet og spennende bok med snert og macho trøkk. Dette er en uforfalsket thriller der intet mindre enn et lands fremtid - og hovedpersonens liv - står på spill. Det rå språkleiet kler handlingen - denne bokens hovedperson har mye slagg på nervene. Likevel finner du mye forløsende humor både på overflaten og mellom linjene. Stingo er - trass i sine svakheter - en troverdig og likandes figur med dybder du sjelden venter å finne i actionthrillere.
 
HANDLING: Fotomodellen Liss lever et utsvevende liv i Amsterdam da hennes søster - en psykolog som har spesialisert seg på seksuelt misbruk av barn - forsvinner rett før hun skal delta i et kontroversielt tv-program. I Oslo leter Liss etter sin søster og svarene på hva som har skjedd med henne. Løsningen er temmelig overraskende. 
MIN VURDERING: Selv om Døden ved vann følger  kriminalromanens spenningskurver, rammer og konvensjoner, er den først og fremst (og i mye større grad enn kriminalromaner flest) karakterdrevet. Damhaug makter å skape en hovedperson, Liss, som forvandler seg fra et kynisk dophue som ligger rundt til en mangefasettert og sympatisk etterforsker. Romanens største styrke ligger i skildringene av mennesker og miljøer.
Cormac McCarthy
Ikke et land for gamle menn

Gyldendal     


HANDLING: Llewelyn Moss er på jakt ved grenseområdet til Rio Grande da han kommer over flere døde menn, en bil full av heroin og en veske full av penger. Moss tar med seg pengene,  kona og stikker. Etter seg får han en bande gangstere anført av den skruppelløse psykopaten Anton Chigurh. Bokens bærende stemme - sheriff Bell - gjør alt han kan for å forhindre en katastrofe. Det går heller dårlig.
     
MIN VURDERING: En krim? En thriller? Litteratur med stor L? Ja, alt! McCarthy er - som Ellroy og endel andre - en så fantastisk forfatter at han blir sjangeroverskridende. Selv litterater som avskyr krim kan lese McCarthy med dyp respekt. Nakent. Rått. Intenst. Han vrenger en sjel med et par ord.      

Ingen kommentarer: