torsdag 11. februar 2010

To read or not to read ............26. juli 2007

Interessant artikkel i Dagbladet.no i dag: Vi leser stadig flere bøker på originalspråket.
Stieg Larssons siste kriminalroman og Harry Potter er bare to eksempler. Det svenske forlaget Nordstedts har allerede solgt 20 000 svenske eksemplarer av Luftslottet som sprängdes her i landet, og Schibsted regner med å selge 60 000 av Harry Potter and the Deathly Hollows.
 
Så stort ble svenskesalget av Larssons roman at norske Gyldendal ble tvunget til å forsere oversettelsen og utgivelsen. Og rundt om i det norske land sitter tusenvis av tenåringer uten tålmodighet til å vente på Torstein Bugge Høverstads utmerkede oversettelse av Harry Potter. Stort bedre engelskundervisning er det kanskje ikke mulig å få.
I Dagbladet.no-artikkelen  - skrevet av Marie L. Kleve - heter det at
forfatterne som selger best for øyeblikket er Khaled Hosseini, Elisabeth George, John le Carré, Thomas Harris og Mark Haddon. Engelsk litteratur står for det aller meste av salget. Men i Norlis hovedbutikk i Universitetsgata i Oslo selges det også en del bøker på svensk, dansk, tysk, fransk og spansk. Norli har for øyeblikket ingen bestselgerliste for utenlandsk litteratur. Det har derimot Schibstedforlagene, som er ledende importør av engelskspråklig litteratur i Norge. Elisabeth Georges «We came before he shot her» topper junilista for engelskspråklig pocket.

Også Bokklubben - som dessuten driver nettbokhandelen Bokkilden - selger stadig flere bøker på originalspråket. Marit Borkenhagen (t.v.), informasjonssjef i Bokklubben, sier til  Dagbladet.no at det er bredden som utmerker seg når det gjelder hvilke bøker nordmenn vil lese på originalspråket.


Schibstedforlagenes topp ti i år, innbundne bøker: 1. J.K. Rowling: «Harry Potter and the Deathly Hallows», childrens edition
2. J.K. Rowling: «Harry Potter and the Deathly Hallows», adult edition
3. JRR Tolkien: «The Children of Húrin»
4. Uderzo: «Asterix and the Vikings»
5. Rhonda Byrne: «The Secret»
6. Ian McEwan: «On Chesil Beach»
7. Robin Hobb: «Renegade¿s Magic: Soldier Son Trilogy 3»
8. Wilbur Smith: «The Quest»
9. Douglas Adams: «The Ultimate Hitchhiker¿s Guide»
10. Edgar Allan Poe: «Complete Stories»
Schibstedforlagenes topp ti for juni, pocket:1. Elisabeth George: «We came before he shot her»
2. Cormac McCarthy: «The Road»
3. Khaled Hosseini: «The Kite Runner»
4. Thomas Harris: «Hannibal Rising»
5. Robert Wilson: «The Hidden Assassins»
6. Robert Harris: «Imperium»
7. Patricia Cornwell: «At Risk»
8. Frank Schätzig: «The Swarm»
9. Ruth Rendell: «The Water¿s Lovely»
10. Monica Ali: «Alentejo Blue»

Ingen kommentarer: